Bouwplan

Een goed bouwplan verdient altijd dubbel zijn geld terug

Gefeliciteerd met je aankoop. Geniet nog even van de euforie en ga lekker uit eten.
Voor kopers begint het bouwproces niet op het moment dat de sleutel wordt ontvangen, maar al op het moment dat je het voorlopig koopcontract ondertekent.


Het bouwplan

Voor alle belangrijke financiële zaken maak je een plan. Dus waarom niet voor je huis? Een bouwplan zorgt ervoor, dat je goed voorbereid bent op een niet te onderschatten, nogal ingewikkeld proces.
Het eerste onderdeel van een bouwplan is het gedetailleerd inventariseren van alle wensen. Dit onderdeel dient o.a. als basis voor het ‘bestek’ in het offertetraject. Op deze wijze kunnen meerdere aannemers hun aanbieding doen. Deze aanpak zorgt ervoor dat je echt ‘appels met appels’vergelijkt.
Als je goed voorbereid in het offertetraject stapt, weet de aannemer dat hij een scherpe prijs neer moet leggen. Er zijn immers meerdere kapers op de kust. Doorgaans scheelt deze aanpak al zo’n 10% van de totaalsom. Makkelijk verdiend dus in ronde 1.
Het bouwplan geeft tevens inzicht welke additionele specialismen nog noodzakelijk zijn. Denk aan constructeurs en eventueel architecten.
Een bouwplan maken om het bouwproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wordt vaak erg onderschat. Onder druk van de aannemer kunnen in het proces overhaaste keuzes worden gemaakt die uiteindelijk niet wenselijk zijn. Als opdrachtgever ben je hier verantwoordelijk voor en niet de aannemer. Verstoringen in het proces levert vertraging op en brengt extra kosten en stress met zich mee. Wees daarom goed voorbereid. Een goed bouwplan inclusief een ‘to do-list’ voor de opdrachtgever zorgt ervoor dat je ‘in control’ blijft. Wel zo fijn, aangezien het jouw huis en budget betreft.
Een bouwplan zorgt er tevens voor dat een aannemer vertrouwen heeft in de kennis van zijn/haar opdrachtgever. Hoe efficiënter het plan, hoe professioneler het wordt aangepakt, des te scherper de aannemer offreert.

De voordelen van een bouwplan:

Een professioneel plan

  • Zorgt voor een goede onderhandelingspositie
  • Beperkt verrassingen tot een minimum
  • Maakt keuzes maken makkelijker
  • Zorgt voor een heldere projectplanning
  • Geeft een overzichtelijke ‘things to do-list’ voor de koper
  • Vermindert eventuele ‘verbouwstress’ aanzienlijk
  • Garandeert zeer interessante tarieven voor ‘in te kopen’ specialismen (constructeurs, architecten etc)

Copyright © 2013 Slim Verbouwen - Deze site is gemaakt door Rolf | VC Beeldende Communicatie